YURAK VA QON TOMIR TIZIMINI PATOFIZIOLOGIYASI - Allanazarov O.T; Orolov Shamsiddin (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya Ushbu akademik maqola yurak va qon tomir tizimi (YuQT) patofiziologiyasining. Chuqur tahlilini taqdim etadi. Maqolada yurak ishemik kasalliklari, ateroskleroz, yurak yetishmovchiligi, arterial gipertenziya, aritmiyalar, yurak klapan kasalliklari va kardio miopatiyalarning asosiy mexanizmlari hamda patogenezi ko’rib chiqiladi. Ayniqsa, atero sklerozning lipid almashinuvi buzilishi bilan bog’liq rivojlanish bosqichlari, yurak yetishmovchiligida miokard disfunksiyasi va yurak remodellingi jarayonlari batafsil yoritilgan.