TARMOQ TRAFIGINI BASHORAT QILISHDA MASHINAVIY O‘RGANISH ALGORITMLARI - Ibragimov Sh.M; Umarov B.A.; Ma‘murova M.R. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada kompyuter tarmoqlarida trafikni bashorat qilish muammosi chuqur ilmiy asosda o‘rganiladi. Tarmoq trafigi vaqt qatori sifatida tahlil qilinib, uning nolinear va stokastik xususiyatlari ochib beriladi. Mashinaviy o‘rganish algoritmlari, xususan ARIMA, SVM, ANN va LSTM modellari solishtiriladi. Tadqiqot natijasida chuqur o‘rganish asosidagi LSTM va gibrid modellar eng yuqori aniqlikni ko‘rsatishi aniqlanadi.