FENILKETONURIYADA AMINOKISLOTA ALMASHINUVI BUZILISHI VA UNING ORGANIZMGA TA’SIRI - Usmonova Xurshida Xolboyevna; Otajonova Aziza Karimjon qizi; Sodiqova Gulsevar Zokir qizi; Ashurova Nozima Zarif qizi; Uralova Mahbuba Sheraliyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada fenilketonuriya kasalligida aminokislotalar almashinuvi buzilishining biokimyoviy asoslari, kasallikning kelib chiqish mexanizmlari hamda uning klinik ahamiyati yoritilgan. Fenilketonuriya irsiy fermentopatiya bo‘lib, unda fenilalanin gidroksilaza fermenti yetishmovchiligi natijasida fenilalanin moddasining parchalanishi izdan chiqadi. Natijada organizmda zaharli metabolitlar to‘planib, ayniqsa markaziy nerv tizimiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada kasallikning erta diagnostikasi, neonatal skrining dasturlarining ahamiyati, parhez terapiyasi va zamonaviy davolash usullari haqida ham ma’lumot berilgan. Fenilketonuriyani o‘z vaqtida aniqlash va to‘g‘ri boshqarish bemorlarning sog‘lom rivojlanishida muhim omil hisoblanadi.