TARIXIY MEROSNI SAQLASHDA RAQAMLASHTIRISH JARAYONINING AHAMIYATI - Toshpo'latova Go'zal (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:Ushbu maqolada tarixiy merosni saqlashda raqamlashtirish jarayonining o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Zamonaviy axborot texnologiyalari yordamida madaniy va tarixiy obidalarni raqamli shaklga o‘tkazish, ularni uzoq muddat saqlash, keng jamoatchilikka yetkazish hamda ilmiy tadqiqotlar uchun qulay sharoit yaratish imkoniyatlari yoritiladi. Shuningdek, raqamlashtirish jarayonida yuzaga keladigan muammolar, texnik va tashkiliy jihatlar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari ko‘rib chiqiladi. Maqolada raqamli arxivlar, 3D modellashtirish va virtual muzeylarning tarixiy merosni asrashdagi roli alohida ta’kidlanadi.