NOSPETSIFIK YARALI KOLIT RENTGENOLOGIK TASHHISLASH - Qosimova Layloxon Zafarjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Nospetsifik yarali kolit — bu yo‘g‘on ichakning surunkali yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, uning tashxisida rentgenologik tekshiruv usullari muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada irrigoskopiya va kontrast rentgenografiya yordamida aniqlanadigan asosiy belgilar tahlil qilinadi. Kasallikda ichak devorining tekislanishi, gaustratsiyaning yo‘qolishi, “qo‘rg‘oshin quvur” (lead pipe) simptomi, shilliq qavat relefining buzilishi va yarali nuqsonlar aniqlanishi mumkin. Rentgenologik tekshiruvlar kasallikning tarqalish darajasi, og‘irligi hamda asoratlarini baholashda muhim diagnostik mezon hisoblanadi. Shu bilan birga, zamonaviy usullar (KT va MRT) bilan birgalikda qo‘llanilganda tashxis aniqligi yanada oshadi.