O‘ZBEKISTONDA YAIMNI VAQT QATORI MODELLARI ASOSIDA TAHLIL VA PROGNOZLASH - Raximova Umida Ziyadullayevna; Jumanazarov Og‘abek Ahmadjon o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada vaqt qatorlari asosida iqtisodiy ko‘rsatkichlarni prognozlash masalalari tahlil qilingan. Tadqiqotda 2015–2024-yillar davomida O‘zbekiston Respublikasining yalpi ichki mahsuloti (YAIM), eksport va import ko‘rsatkichlari asosida trend, mavsumiy va tasodifiy komponentlar o‘rganildi. Ekonometrik usullar yordamida ko‘p o‘zgaruvchili regressiya modeli qurilib, modelning statistik ahamiyati baholandi. Olingan natijalar YAIMga eng katta ta’sir import ko‘rsatkichiga tegishli ekanligini, eksportning esa nisbatan past darajada ta’sir ko‘rsatishini aniqladi. Trend tahlili iqtisodiyotda umumiy o‘sish mavjudligini ko‘rsatdi, tasodifiy komponentlar esa tashqi iqtisodiy omillar bilan izohlandi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy prognozlash va siyosat ishlab chiqishda muhim ahamiyatga ega.