BLUETOOTH VA ZIGBEE TEXNOLOGIYALARINI TAQQOSLASH - Umarov Bekzod Azizovich; Turgʻunova Surayyo (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada zamonaviy simsiz aloqa texnologiyalari bo‘lgan Bluetooth va ZigBee tizimlarining asosiy xususiyatlari, ishlash prinsiplari hamda ularning qo‘llanilish sohalari tahlil qilingan. Har ikki texnologiyaning energiya samaradorligi, ma’lumot uzatish tezligi, tarmoq topologiyasi va amaliy qo‘llanish imkoniyatlari qiyosiy jihatdan o‘rganilgan. Shuningdek, IoT (Internet of Things) tizimlarida ularning o‘rni va ahamiyati yoritilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, Bluetooth yuqori tezlik va qulay ulanish talab qilinadigan qurilmalar uchun, ZigBee esa past energiya sarfi va katta sensor tarmoqlarida foydalanish uchun samarali yechim ekanligi aniqlangan.