MAKTABGACHA KATTA YOSHDAGI BOLALARDA KOMMUNIKATIV KOMPETENSIYANI SHAKLLANTIRISH METODLARI - Tursunova Muslimaxon Munavvar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy maqolada maktabgacha katta yoshdagi bolalarda kommunikativ kompetensiyani shakllantirishning zamonaviy metodlari tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi bolalarning nutq faoliyatini rivojlantirish, muloqot madaniyatini shakllantirish hamda ijtimoiy moslashuvini ta’minlashga xizmat qiluvchi samarali pedagogik yondashuvlarni aniqlashdan iborat. Maqolada kuzatish, tajriba-sinov, taqqoslash va tahlil metodlaridan foydalanildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘yin texnologiyalari, interfaol metodlar va kommunikativ mashg‘ulotlar bolalarda nutq faolligini oshiradi, erkin fikr bildirish ko‘nikmalarini rivojlantiradi hamda jamoa bilan samarali muloqot qilish kompetensiyasini shakllantiradi. Xulosa sifatida, maktabgacha ta’lim jarayonida kommunikativ kompetensiyani rivojlantirishga yo‘naltirilgan metodlarni tizimli qo‘llash yuqori samaradorlikka ega ekanligi asoslandi.