TULYAREMIYA: TA’RIFI, YUQISH MEXANIZMI VA PROFILAKTIKASI - Mirzoyeva Mehriniso Rizoyevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada tulyaremiya kasalligining kelib chiqish sabablari, yuqish mexanizmlari, klinik belgilari hamda uning oldini olish choralari haqida so‘z yuritiladi. Tulyaremiya inson va hayvonlar uchun xavfli bo‘lgan tabiiy o‘choqli infeksion kasalliklardan biri hisoblanadi. Maqolada kasallik qo‘zg‘atuvchisi Francisella tularensis bakteriyasi, uning tarqalish manbalari, yuqish yo‘llari, kasallikning kechish shakllari hamda profilaktik tadbirlar batafsil yoritilgan. Shuningdek, aholi orasida gigiyenik madaniyatni oshirish, kemiruvchilarni yo‘qotish va kasallik tarqalishining oldini olish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.