PIRLS TOPSHIRIQLARI ASOSIDA O’QISH DARSLARINI SAMARALI TASHKIL ETISH - Majidov Jahongir Fazliddin o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Mazkur maqolada xalqaro miqyosdagi PIRLS (Progress in International Reading Literacy Study) baholash dasturi topshiriqlari asosida oʻqish darslarini samarali tashkil etish masalalari yoritilgan. Maqolada oʻquvchilarning matnni tushunish, tahlil qilish va mulohaza yuritish ko‘nikmalarini shakllantirishda PIRLS talablariga mos yondashuvlarning ahamiyati tahlil qilinadi. Shuningdek, zamonaviy taʼlim standartlariga mos ravishda dars jarayoniga interaktiv metodlar, differensial yondashuv va o‘quvchilarning funksional savodxonligini rivojlantirishga xizmat qiluvchi topshiriqlarni integratsiyalash bo‘yicha takliflar beriladi. Tadqiqot natijalari sifatida oʻqish darslarini yangi pedagogik texnologiyalar asosida tashkil etishning oʻquvchilar natijalariga ijobiy ta’siri asoslab berilgan. Mazkur maqola oʻqituvchilar, metodistlar va taʼlim tashkilotchilari uchun foydali ilmiy-amaliy manba boʻlib xizmat qiladi.