HAZM NAYINING TURLI DARAJADAGI KIMYOVIY KUYISHIDA BUYRAK USTI BEZIDA YUZAGA KELADIGAN MORFOMETRIK O‘ZGARISHLAR. - Fayziyev Yusuf Kadirovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu maqolada hazm nayining turli darajadagi kimyoviy kuyishida buyrak usti bezida yuzaga keladigan morfometrik o‘zgarishlar eksperimental sharoitda o‘rganildi. Tadqiqot davomida oq zotsiz kalamushlarda sirka kislotasi yordamida kimyoviy kuyish modeli yaratildi va buyrak usti bezining morfometrik ko‘rsatkichlari histologik, gistokimyoviy hamda immunogistokimyoviy usullar orqali tahlil qilindi. Natijalar buyrak usti bezining zona glomeruloza, zona fascikulata va zona retikularis qismlarida kattalashish, hujayra yadrolarining gipertrofiyasi va stromaning o‘zgarishlarini ko‘rsatdi. Bu o‘zgarishlar organizmning stressga nisbatan adaptiv reaksiyasini ifodalaydi. Tadqiqot natijalari kimyoviy kuyishlarning endokrin tizimga ta’sir mexanizmlarini chuqur tushunish imkonini beradi.