KOMPYUTER VIRUSLARINI KLASSIFIKATSIYA QILISHDA MATEMATIK KLASTERLASH ALGORITMLARINING ROLI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi; Yo‘ldashev Javohir Rasulbek o‘g‘li; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu ishda kompyuter viruslarini aniqlash va ularni turlarga ajratishda matematik klasterlash algoritmlarining roli o‘rganiladi. Ma’lumotlar asosida viruslarning o‘xshash xususiyatlarini aniqlash uchun “K-means”, “DBSCAN” va “Hierarchical clustering” algoritmlari qo‘llaniladi. Tadqiqotning maqsadi — yangi aniqlanmagan viruslarni ularning xatti-harakati yoki kod tuzilishiga qarab avtomatik ravishda guruhlash orqali “tezkor javob berish tizimini” yaratishdir. Natijada, klasterlash usullari yordamida zararli dasturlarni erta aniqlash, antivirus dasturlarining samaradorligini oshirish va kiberxavfsizlikni mustahkamlash imkoniyati yaratiladi.