SUN’IY INTELLEKTDA OPTIMALLASHTIRISH USULLARINING MATEMATIK MODELLASHTIRILISHI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi; Yo‘ldashev Javohir Rasulbek o‘g‘li; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada sun’iy intellekt (AI) modellarini o‘qitish jarayonida ishlatiladigan optimallashtirish usullari matematik jihatdan tadqiq qilinadi. Gradient descent va uning variatsiyalari, Newton va quasi-Newton metodlari hamda genetik algoritmlar kabi populyar metodlar solishtiriladi. Muhim e’tibor global minimumga yaqinlashish, lokal minimumlardan chiqish, konvergensiya tezligi va hisob resurslaridan foydalanish samaradorligiga qaratiladi. Maqola optimallashtirish metodlarining afzalliklari va kamchiliklarini ko‘rsatadi hamda "gibrid" yondashuv orqali optimal yechim taklif etadi.