INTERAKTIV MUAMMOLI O‘QITISHNING RAQAMLI KUZATUV ASOSIDA SAMARADORLIGINI BAHOLASH METODI - Axmedova Feruza G‘ayrat qizi; Egamov Umidjon Menglibek o‘g‘li; Xoljigitov Dilmurod Xolmurod o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu tezis ishida matematika darslarida muammoli o‘qitishning samaradorligini aniqlashda innovatsion yondashuv — interaktiv muammoli o‘qitishning raqamli kuzatuv asosida baholash metodi taklif etiladi. An’anaviy baholash yondashuvlari ko‘pincha o‘quvchilarning yakuniy natijalarini test yoki yozma ishlar orqali o‘lchash bilan chegaralanadi. Mazkur metod esa o‘qitish jarayonining interaktiv, kognitiv va ijtimoiy jihatlarini ham o‘z ichiga oladi. Tadqiqotda o‘quvchilarning faolligi, mustaqil fikrlash darajasi, muloqot va hamkorlik ko‘rsatkichlari raqamli kuzatuv jadvallari yordamida qayd etiladi hamda ularning yig‘ma tahlili asosida samaradorlik indeksi (S) hisoblanadi. Metodning asosiy yangiligi shundaki, u muammoli o‘qitish jarayonini faqat natijaga emas, balki jarayonning o‘zini — fikrlash tezligi, argument keltirish sifati, hamkorlik madaniyati kabi omillarni ham baholash imkonini beradi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, raqamli kuzatuv asosida olib borilgan muammoli o‘qitish o‘quvchilarda tanqidiy fikrlash, mantiqiy tahlil, ijodiy yondashuv va hamkorlik kompetensiyalarini rivojlantiradi. Ushbu metod zamonaviy ta’lim texnologiyalarini qo‘llagan holda muammoli o‘qitish samaradorligini obyektiv, raqamli va tizimli baholashga xizmat qiladi.