GIPERAKTIVLIK SINDROMI BO‘LGAN BOLALARNING IJTIMOIY- PSIXOLOGIK XUSUSIYATLARI - Bahodirova Shahnoza Rustam qizi; Talipova Feruza Tayirovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Mazkur maqolada giperaktivlik sindromi (diqqat yetishmovchiligi va giperaktivlik buzilishi — DYG‘B) bo‘lgan bolalarning ijtimoiy-psixologik xususiyatlari, ularning muloqotdagi o‘ziga xosligi, emotsional holati hamda ijtimoiy moslashuv darajasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy psixologiya nazariyalari, xususan, R. Barkley, A. Bandura, J. Piaget va L.S. Vygotskiylarning shaxs rivojlanish va xulq-atvor nazariyalari asos sifatida qo‘llangan. Giperaktivlik sindromi markaziy asab tizimi faoliyatidagi o‘zgarishlar bilan bog‘liq bo‘lib, bolalarning diqqatni jamlay olmasligi, impulsivligi, tez charchashi va hissiy barqaror emasligi bilan namoyon bo‘ladi. Maqolada DYG‘Bga ega bolalarda ijtimoiy muhitga moslashishdagi qiyinchiliklar, ularning tengdoshlar bilan muloqoti, o‘qishdagi motivatsiya va o‘z- o‘zini nazorat qilish qobiliyatlari psixologik jihatdan tahlil etiladi.