BOSHLANG’ICH SINF O‘QUVCHILARIDA EVRISTIK- IZLANUVCHANLIK SIFATLARINI SHAKLLANTIRISHNING NAZARIY- METODOLOGIK ASOSLARI - Matkarimov M.M (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maqolada boshlang’ich sinf o’quvchilarining evristik-tadqiqot faoliyatini shakllantirishning nazariy va uslubiy asoslari ko’rib chiqiladi. “Evristik faoliyat” tushunchasining pedagogik talqini, uning ta’lim-tarbiya jarayonidagi ahamiyati, shuningdek, tadqiqot faoliyatining bolalar tafakkurini faollashtirish va mustaqil fikrlash qobiliyatlarini rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Muallif boshlang‘ich sinflarda o‘quvchilarning yosh va psixologik xususiyatlarini hisobga olgan holda evristik yondashuvga asoslangan o‘qitish texnologiyalaridan foydalanish samaradorligini asoslab beradi. O‘quvchilarda qiziquvchanlik, mustaqillik, tashabbuskorlik kabi fazilatlarni evristik topshiriqlar, muammoli vaziyatlar va ijodiy izlanishga qaratilgan faoliyatlar orqali rivojlantirish imkoniyatlari ochib berilgan. Maqola boshlang’ich sinf o’qituvchilari, metodistlar, ta’lim muassasalari rahbarlari, pedagogik sohadagi tadqiqotchilar uchun foydali bo‘lishi mumkin.