MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ RIVOJLANISHINING NORMATIV KO’RSATKICHLARI - Maxmudova Dildora Tursunovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Maktabgacha yoshdagi bolalarda nutq rivojlanishining normativ koʻrsatkichlari bolaning til qobiliyatining shakllanishi va rivojlanish jarayonini baholashda muhim ahamiyatga ega. Ushbu maqolada nutq rivojlanishining normativ bosqichlari, ijtimoiy-madaniy omillar taʼsiri hamda neyropsixologik asoslari yoritiladi. Tadqiqotda tilning fonetik, leksik, grammatik va pragmatik komponentlari rivojlanishining yoshga mos normativ chegaralari aniqlandi. Shu bilan birga, maktabgacha yoshdagi bolalarda nutqning kechikishi yoki buzilishining diagnostik mezonlari ham ko‘rib chiqildi. Maqola nutq rivojlanishini qo‘llab-quvvatlash va erta aralashuv strategiyalarini ishlab chiqishda ilmiy asos bo‘lib xizmat qiladi.