BIOPOLIMERLARNING (OQSIL, LIPID, NUKLEIN KISLOTA) TUZILISHI FUNKSIYASI VA DNK REPLIKATSIYASI JARAYONINING MOLEKULYAR ASOSLARI - MAMLAKAT UMAROVA MIRZALIYEVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada biopolimerlar oqsillar, lipidlar va nuklein kislotalarning tuzilishi, molekulyar xususiyatlari va biologik funksiyalari tahlil qilinadi. Oqsillar hujayrada fermentlar, struktura va signalizatsiya jarayonlarini ta’minlaydi; lipidlar membrana tuzilishi, energiya zaxiralari va hujayra ichidagi moddalarni transport qilishda muhim rol o‘ynaydi; nuklein kislotalar esa genetik axborotni saqlash va uzatish vazifasini bajaradi. Shuningdek, maqolada DNK replikatsiyasi jarayonining molekulyar asoslari, shu jumladan, helikaza, polimeraza va ligaza fermentlarining roli yoritilgan. DNKning ikki zanjirli spiral tuzilishi va komplementarlik printsipi replikatsiyaning aniqligi va samaradorligini ta’minlaydi. Tadqiqot natijalari molekulyar biologiya, genetika va biokimyo sohalaridagi amaliy tadqiqotlar uchun nazariy asos yaratadi.