SUYAK VA BO‘G‘IMLARNING OCHIQ SHIKASTLANISHLARI - Ashurov Sherzod Vohidovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ochiq suyak va bo‘g‘im shikastlanishlari — bu suyaklar va ularni o‘rab turgan yumshoq to‘qimalarning yaxlitligi buzilishi, natijada yara orqali tashqi muhit bilan aloqaga kirishadigan jarohatlar hisoblanadi. Ushbu turdagi shikastlanishlar og‘ir kechadi, infeksiya qo‘shilishi, qon ketishi, shok holatlari va suyaklarning noto‘g‘ri bitib ketishi kabi asoratlar bilan murakkablashadi. Maqolada ochiq sinishlar va bo‘g‘im jarohatlarining sabablari, patogenez, klinik belgilari, tashxislash usullari hamda zamonaviy davolash va reabilitatsiya yo‘nalishlari yoritilgan.