CHET TILINI O‘RGANISHDA MOTIVATSIYANING AHAMIYATI - Zafarova Nilufar Zafar qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada chet tilini o‘rganishda motivatsiyaning ahamiyati va roli o‘rganiladi. Psixologik nazariyalar (Self-Determination Theory, Expectancy- Value Theory, Social Cognitive Theory) asosida tahlil qilingan. Tadqiqotda 150 ta talaba ishtirok etgan bo‘lib, motivatsiya darajasi va akademik natijalar o‘rtasidagi bog’lanish aniqlandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, ichki motivatsiya talabalarning chet tilni o‘rganish muvaffaqiyatiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Samarali o‘qituvchi strategiyalari va motivatsiyani oshirish usullari taklif etilgan.