KIBERHUJUMLAR VA XALQARO HUQUQ: DAVLATLARNING MAS’ULIYATI MASALASI - Sobirjonova E’zoza Olimjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kiberhujumlarning turlari, kiberhujumlar va xalqaro huquq doirasida davlatlarning xalqaro-huquqiy javobgarligi, davlatlarning mas’uliyati masalasi tahlil qilinadi. Maqolada kibermakonda sodir etiladigan hujumlarning huquqiy tabiati, kibermakon tushunchasi, kiberhujumlar va davlatlarning javobgarligiga oid real holatlar o‘rganiladi. Shuningdek, maqolada davlatlarning kiberhujumlar uchun javobgarligini belgilashdagi asosiy muammolar, normativ noaniqlik va amaliy mexanizmlardagi bo’shliqlar yoritiladi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, kibermakonda samarali huquqiy tartibni ta’minlash uchun xalqaro hamkorlikni kuchaytirish, yagona huquqiy mezonlarni ishlab chiqish va javobgarlik mexanizmlarini takomillashtirish lozimligi ta’kidlanadi.