BYUROKRATIK BOSHQARUVNING AMALDAGI KO’RINISHLARI - Xonxo’jayev Ozodbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada byurokratik boshqaruvning zamonaviy davlat boshqaruvidagi amaldagi ko‘rinishlari nazariy va qiyosiy tahlil asosida yoritilgan. Muallif byurokratiyani faqat klassik iyerarxik tizim sifatida emas, balki agentliklashgan boshqaruv, quyi bo‘g‘inlardagi byurokratiya, raqamli byurokratiya va algoritmik byurokratiya kabi yangi shakllarda ham namoyon bo‘layotgan murakkab boshqaruv mexanizmi sifatida talqin qiladi. Tadqiqotda aralash metodologiya qo‘llanib, nazariy manbalar, xalqaro tashkilotlar hisobotlari hamda statistik bazalar asosida qiyosiy va miqdoriy tahlil amalga oshirilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, zamonaviy byurokratik boshqaruv gibrid tuzilma kasb etib, unda qonuniylik, barqarorlik, tezkorlik, integratsiya va ma’lumotga tayangan qarorlar bir-biri bilan uyg‘unlashmoqda. Shu bilan birga, muvofiqlashtirish, javobgarlik, shaffoflik va sifat nazorati bilan bog‘liq muammolar ham murakkablashayotgani asoslangan tarzda ko‘rsatilgan. Maqolada byurokratik boshqaruvni baholashda tashkiliy tuzilma bilan birga kadrlar siyosati, institutsional salohiyat va unumdorlik ko‘rsatkichlarini ham hisobga olish zarurligi ta’kidlanadi.