MARKAZLASHGAN IQTISODIYOTDAN BOZOR IQTISODIYOTIGA O’TISH VA ULARNING STATISTIK TAHLILI - Raxmatova Baxora (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada markazlashgan iqtisodiyotdan bozor iqtisodiyotiga o‘tish jarayonining nazariy asoslari hamda uning iqtisodiy ko‘rsatkichlar orqali ifodalangan statistik tahlili o‘rganiladi. Tadqiqotda o‘tish iqtisodiyoti konsepsiyasi doirasida iqtisodiy islohotlarning asosiy yo‘nalishlari — xususiylashtirish, narxlarni liberallashtirish va institutsional o‘zgarishlar tizimli ravishda tahlil qilinadi. O‘zbekiston misolida YaIM o‘sish sur’atlari, inflyatsiya darajasi, ishsizlik ko‘rsatkichi, tashqi savdo hajmi va xususiy sektor ulushining dinamikasi statistik ma’lumotlar asosida baholanadi. Tadqiqot natijalari iqtisodiy islohotlarning makroiqtisodiy barqarorlikni ta’minlash, bozor mexanizmlarini shakllantirish va iqtisodiy o‘sishni rag‘batlantirishdagi muhim rolini ko‘rsatadi.