DAVLAT MEXANIZMI VA UNING VAZIFALARI - Baxriddinova Gulmira; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada davlat mexanizmi tushunchasi, uning tarkibiy qismlari va bajaradigan vazifalari ilmiy jihatdan tahlil etiladi. Davlat mexanizmi bilan davlat apparati oʻrtasidagi farq ochib beriladi. Davlat organlari tizimi — qonun chiqaruvchi, ijro etuvchi va sud hokimiyati — ularning oʻzaro munosabatlari bilan birga koʻrib chiqiladi. Oʻzbekiston Respublikasida davlat mexanizmini takomillashtirish boʻyicha amalga oshirilayotgan islohotlar va 2024—2025 yillardagi statistik koʻrsatkichlar tahlil etiladi. Maqolada xalqaro tajriba bilan qiyosiy tahlil oʻtkazilib, amaliy tavsiyalar ilgari suriladi.