HUQUQIY JAVOBGARLIK: ASOSLARI, TURLARI VA BELGILARI - Normurodov Sunnatbek Oybekovich; Irnazarov Shuxrat Najmetdinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola huquqiy javobgarlik institutiga bagʻishlangan. Maqolada huquqiy javobgarlikning tushunchasi, belgilari va uni boshqa ijtimoiy javobgarlik turlaridan farqlovchi xususiyatlar tahlil etiladi. Huquqiy javobgarlikning asoslari — ya’ni huquqbuzarlikning tarkibi va huquq normasi — alohida koʻrib chiqiladi. Javobgarlikning asosiy turlari: jinoyat, ma’muriy, fuqarolik, intizomiy va moddiy javobgarlik bir-biri bilan qiyosiy tarzda oʻrganiladi. Oʻzbekiston Respublikasida huquqiy javobgarlik sohasidagi soʻnggi islohotlar va 2024—2025 yillardagi statistik koʻrsatkichlar tahlil etiladi. Maqola ilmiy xulosalar va amaliy tavsiyalar bilan yakunlanadi.