INTERNET TILI VA UNING LINGVISTIK XUSUSIYATLARI - Raimkulova Shahina Sardor qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu tadqiqot raqamli ekotizimlarda tilning tarkibiy va funktsional evolyutsiyasi bo‘yicha keng qamrovli akademik tahlilni taqdim etadi. Maqolada an’anaviy ortografiyadan "Netspeak" (internet tili) va kiber-lingvistik moslashuvning murakkab mexanizmlariga o‘tish jarayoni o‘rganiladi. Tadqiqot sinxron va asinxron raqamli muloqot cheklovlari qanday qilib "lingvistik filtr" vazifasini bajarishini, grafologik innovatsiyalar, leksik kompressiya va paralingvistik vositalarning virtual muloqotni optimallashtirishdagi rolini baholaydi. Sotsiolingvistika prinsiplarini kognitiv diagnostika bilan sintez qilish orqali maqola raqamli platformalar kommunikativ "ishqalanishni" qanday kamaytirishi va ekspressiv zichlikni qanday oshirishini tahlil qiladi. Tadqiqot xulosasiga ko‘ra, internet lingvistikasi raqamli-vizual karkaslar bilan uyg‘unlashgan semiotik samaradorlikning yangi standartini ifodalaydi.