ANEMIYADA GEMOGLOBIN SINTEZI VA TEMIR ALMASHINUVI BUZILISHINING BIOKIMYOVIY MEXANIZMLARI - Usmonova Xurshida Xolboyevna; Norqulova Aziza Ne’mat qizi; Ibragimova Malika Isroil qizi; O’ralova Nigina Muhiddin qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Anemiya rivojlanishining molekulyar va biokimyoviy asoslari chuqur tahlil qilinadi. Asosiy e’tibor gemoglobin sintezining buzilish mexanizmlari, temir almashinuvining izdan chiqishi hamda ularning eritrotsitlar funksional holatiga ta’siriga qaratilgan. Temirning so‘rilishi, tashilishi va hujayra darajasida utilizatsiya qilinishi jarayonlaridagi o‘zgarishlar kislorod tashish tizimining samaradorligini pasaytirishi ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Shuningdek, vitamin B12 va folat yetishmovchiligining gemopoez jarayoniga ta’siri ham yoritiladi. Maqolada biologik va kimyoviy omillarning o‘zaro bog‘liqligi asosida anemiyaning kelib chiqish sabablari tizimli ravishda ko‘rib chiqilib, uning klinik ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari anemiyani erta aniqlash va profilaktika choralarini ishlab chiqishda muhim nazariy asos bo‘lib xizmat qiladi.