QISHLOQ XO’JALIGIDA SUVNI TEJOVCHI TEXNOLOGIYALARNING IQTISODIY SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Tursunboyeva Namuna Nematillo qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekiston qishloq xo‘jaligi sohasida suvni tejovchi texnologiyalarni (tomchilatib, yomg‘irlatib va diskret sug‘orish) joriy etishning iqtisodiy samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida respublikaning suv tanqisligi kuzatilayotgan hududlarida ushbu texnologiyalarni qo‘llash orqali erishilgan hosildorlik o‘sishi, xarajatlarning kamayishi va resurs tejash ko‘rsatkichlari ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada fermer xo‘jaliklariga berilayotgan davlat subsidiyalari va imtiyozli kreditlarning investitsion jozibadorlikka ta’siri baholanadi. Tahlillar natijasida suvni tejovchi uskunalar o‘zini oqlash muddati va ularning tarmoq rentabelligini oshirishdagi roli bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.