YANGI O’ZBEKISTONNING IQTISODIY RIVOJLANISHIDA GENDER TENGLIKNING AHAMIYATI - Azamatova Farzona Azizjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Yangi O‘zbekistonning iqtisodiy yuksalishida gender tengligini ta’minlashning strategik o‘rni va ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqotda bank-moliya, soliq va bojxona tizimlarida xotin-qizlarning ulushi hamda ularning boshqaruv jarayonlaridagi ishtiroki statistik ma’lumotlar asosida ko‘rib chiqilgan. Ayniqsa, maqolada mehnat bozoridagi transformatsiya jarayonlari tahlil qilinib, ilgari an’anaviy "erkaklar sohasi" sanalgan og‘ir sanoat va transport tarmoqlarida, xususan, yuk krani operatori va poyezd mashinisti kabi murakkab kasblarda faoliyat yuritayotgan ayollar misolida kadrlar salohiyatining o‘zgarish dinamikasi yoritilgan. Shuningdek, xotin-qizlarning iqtisodiy huquqlarini himoya qilishga qaratilgan so‘nggi yillardagi islohotlar va davlat dasturlarining amaliy samaradorligi tahlil etilgan.