ISPAN MODERNIZMI VA PSIXOLINGVISTIKA: XUAN RAMON JIMENESDA ICHKI NUTQNING IJODIY FUNKSIYALARI - Qurbonova Ziyoda Abduraxmanovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada ispan modernizmi kontekstida Xuan Ramon Ximenes ijodidagi ichki nutq hodisasi psixolingvistik yondashuv asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot markazida badiiy ong, xotira, lirik idrok, senzitiv tasvir va ichki dialogning ijodiy funksiyalari turadi. Ximenes poetikasi tashqi voqelikni oddiy tasvirlashdan ko‘ra, subyekt ongida kechadigan nutqiy-hissiy jarayonlarni estetik shaklga aylantirishi bilan ajralib turadi. “Platero y yo” va “Diario de un poeta recién casado” asarlari misolida muallifning ichki monolog, assotsiativ tafakkur, xotira bilan bog‘langan obraz yaratish, ritmik takror va lirik murojaat usullaridan foydalanishi ko‘rsatiladi.