SPORT MASHG‘ULOTLARIDA YUKLAMA VA DAM OLISH MUVOZANATI - Karimova Farzona Shuxratjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada sport mashg‘ulotlarida yuklama va dam olish muvozanatini ilmiy asosda tashkil etish masalalari yoritilgan. Jismoniy yuklamaning organizmga ta’siri, tiklanish jarayonlarining ahamiyati hamda superkompensatsiya nazariyasi asosida mashg‘ulotlarni rejalashtirish tamoyillari tahlil qilingan. Shuningdek, yuklama va dam olishning to‘g‘ri nisbatini ta’minlash sportchilarning funksional imkoniyatlarini oshirish, jarohatlanishlarning oldini olish va yuqori sport natijalariga erishishda muhim omil ekani asoslab berilgan.