TIBBIYOT LABORATORIYA YO‘NALISHI TALABALARIDA PREANALITIK XATOLARNI ANIQLASH VA OLDINI OLISH BO‘YICHA KASBIY TAYYORGARLIKNI TAKOMILLASHTIRISH - Abdusattorova Sarafroz Abdusamad qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada tibbiyot laboratoriya yo‘nalishi talabalarida preanalitik xatolarni aniqlash va oldini olish bo‘yicha kasbiy tayyorgarlikni takomillashtirish masalasi tahlil qilindi. Klinik-laborator diagnostikada preanalitik bosqich laborator natijalarning ishonchliligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Bemorni noto‘g‘ri identifikatsiya qilish, mos bo‘lmagan probirkadan foydalanish, gemolizlangan namuna, yetarli bo‘lmagan qon hajmi, noto‘g‘ri saqlash va transportirovka qilish kabi xatolar diagnostik natijalarning buzilishiga olib kelishi mumkin. Tadqiqotda preanalitik xatolarni o‘qitishda amaliy mashg‘ulotlar, simulyatsion vaziyatlar, standart algoritmlar va OSCE asosidagi baholashning samaradorligi ko‘rib chiqildi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, preanalitik bosqich bo‘yicha maxsus tayyorgarlik talabalarning laborator xavfsizlik madaniyati, xatolarni aniqlash ko‘nikmasi va klinik-laborator fikrlashini rivojlantiradi. Preanalitik xatolarni oldini olishga qaratilgan o‘quv modullarini tibbiyot laboratoriya ishi ta’lim dasturlariga keng joriy etish tavsiya etiladi.