KLINIK-LABORATOR DIAGNOSTIKADA TALABALARNING AMALIY KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA SIMULYATSION LABORATORIYA MASHG‘ULOTLARINING AHAMIYATI - Murodova Jumagul Bahrom qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada klinik-laborator diagnostika fanini o‘qitishda simulyatsion laboratoriya mashg‘ulotlarining tibbiyot laboratoriya ishi yo‘nalishi talabalarida amaliy kompetensiyani rivojlantirishdagi ahamiyati tahlil qilindi. Klinik-laborator diagnostika jarayonida talabalardan biologik material bilan ishlash, xavfsizlik qoidalariga rioya qilish, preanalitik xatolarni aniqlash, laborator natijalarni talqin qilish va klinik qaror qabul qilish kabi kasbiy ko‘nikmalar talab etiladi. Simulyatsion ta’lim real klinik-laborator sharoitga yaqinlashtirilgan xavfsiz o‘quv muhitini yaratib, talabaga amaliy harakatlarni takroriy bajarish, xatolarni tahlil qilish va mustaqil fikrlash imkonini beradi. Tadqiqotda an’anaviy ta’lim va simulyatsion laboratoriya mashg‘ulotlari asosida tashkil etilgan ta’lim samaradorligi qiyosiy baholandi. Natijalar simulyatsion yondashuv talabalar amaliy ko‘nikmalari, laborator xavfsizlik madaniyati va klinik-laborator fikrlash darajasini oshirishini ko‘rsatdi. Simulyatsion laboratoriya mashg‘ulotlarini tibbiyot laboratoriya ishi yo‘nalishida keng joriy etish maqsadga muvofiq hisoblanadi.