ONG VA ONGSIZLIK TUSHUNCHASI: PSIXOLOGIK ASOSLARI - Abdusalomova Yoqutoy Qahramon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya; Mazkur ilmiy tezisda ong va ongsizlik tushunchalarining psixologik mohiyati, ularning kelib chiqishi, rivojlanish bosqichlari hamda o‘zaro bog‘liqligi tahlil qilinadi. Ong inson faoliyatini boshqaruvchi asosiy psixik jarayon sifatida yoritilib, ongsizlik esa inson xulq-atvoriga yashirin ta’sir ko‘rsatuvchi omil sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, klassik va zamonaviy psixologiya vakillarining qarashlari asosida ushbu tushunchalarning ilmiy asoslari ochib beriladi. Tezisda ong va ongsizlikning kundalik hayotdagi namoyon bo‘lishi, ularning shaxs shakllanishidagi o‘rni hamda psixologik jarayonlarga ta’siri haqida xulosalar berilgan.