BACHADON BOʻYNI HAVFLI VA HAVFSIZ OʻSMALARIDA OPERATSIYADAN KEYINGI ASORATLAR - Xushbaqov Gʻolibjon Ramzjon og'li; Oltiboyeva Laylo Uktam qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bachadon bo‘yni xavfsiz (mioma, polip) va xavfli (rak) o‘smalarini operativ davolashdan keyingi erta va kechki asoratlar o‘rganiladi. Tadqiqotda jarrohlik amaliyotining hajmi, bemorning yoshi va umumiy holatining asoratlar rivojlanishiga ta’siri tahlil qilingan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, radikal gisterektomiya amaliyotlarida urogenital tizim asoratlari yuqori, xavfsiz o‘smalarda esa asosan yallig‘lanish jarayonlari kuzatiladi.