INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA SUN’IY INTELLEKT TERMINOLOGIYASINING KORPUSGA ASOSLANGAN QIYOSIY TAHLILI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur tezisda ingliz va o‘zbek tillarida sun’iy intellekt (SI) terminologiyasining korpusga asoslangan qiyosiy tahlili amalga oshiriladi. Tadqiqotda zamonaviy lingvistikaning muhim yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan korpus lingvistikasi metodlari qo‘llanilib, SI sohasiga oid terminlarning qo‘llanish chastotasi, tarjima strategiyalari hamda semantik mosligi o‘rganiladi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ingliz tilida terminologiya yuqori darajada standartlashgan bo‘lsa, o‘zbek tilida terminlar asosan tarjima, transliteratsiya va o‘zlashma shakllar orqali ifodalanadi. Tadqiqot o‘zbek tilida ilmiy-texnik terminologiyani rivojlantirish zarurligini ko‘rsatadi.