SUN’IY INTELLEKT TERMINLARINING O‘ZBEK TILIDAGI SEMANTIK MOSLASHUVI - Nazarova Sevinchoy Umarbekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur tezisda sun’iy intellekt (SI) terminlarining o‘zbek tilidagi semantik moslashuvi masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda zamonaviy lingvistikaning dolzarb yo‘nalishlaridan biri bo‘lgan terminologiya va semantika yondashuvlari asosida SIga oid terminlarning o‘zbek tiliga kirib kelish jarayoni o‘rganiladi. Xususan, terminlarning ma’no kengayishi, torayishi va qisman o‘zgarishi kabi semantik hodisalar tahlil qilinadi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, o‘zbek tilida SI terminlari ko‘pincha ingliz tilidan to‘g‘ridan-to‘g‘ri o‘zlashtiriladi yoki tarjima qilinadi, biroq bu jarayonda ularning dastlabki semantik xususiyatlari to‘liq saqlanmaydi. Tadqiqot o‘zbek tilida ilmiy terminlarning semantik jihatdan aniq va barqaror shakllanishi zarurligini ko‘rsatadi.