O‘ZBEKISTONDA NORMATIV-HUQUQIY HUJJATLAR LOYIHALARINI TAYYORLASHDA YURIDIK TEXNIKA MUAMMOLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - Eshboyev Elyorbek Shuhrat o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada O‘zbekistonda normativ-huquqiy hujjatlar loyihalarini tayyorlash jarayonida yuridik texnikaning dolzarb muammolari ilmiy- nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Xususan, qonun loyihalarida uchrayotgan terminologik noaniqliklar, normativ kolliziyalar, takroriy normalar, havolaki va blanket normalarning nomuvofiq qo‘llanilishi, huquqiy konstruktsiyalardagi kamchiliklar hamda qonunchilik tilining murakkabligi masalalari o‘rganiladi. Shuningdek, maqolada normativ-huquqiy hujjatlar sifatini ta’minlashda yuridik texnikaning tutgan o‘rni, qonun ijodkorligi jarayonida mavjud institutsional va protsessual muammolar tahlil etiladi. Xorijiy tajriba hamda milliy qonunchilik asosida ushbu muammolarni bartaraf etish yo‘llari, jumladan, yuridik-texnik standartlarni takomillashtirish, qonun loyihalarining ekspertizasini kuchaytirish, LegalTech va raqamli texnologiyalarni joriy etish, shuningdek huquq ijodkorligi sifatini oshirishga qaratilgan taklif va tavsiyalar ilgari suriladi. Maqola natijalari normativ-huquqiy hujjatlar loyihalarini tayyorlash amaliyotini takomillashtirishga xizmat qiladi.