THE DEPICTION OF WAR IN WORLD WAR 1 LITERATURE - Kurbonova Mohlaroyim (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqola Birinchi jahon urushi adabiyotida mojaroning turli xil tasvirlanish usullarini ko’rib chiqadi, oddiy qahramonlik hikoyalaridan tashqariga chiqib, zamonaviy urushning chuqur psixologik, ijtimoiy va jismoniy ta’sirlarini o’rganadi. Unda turli jangovar davlatlarning asosiy adabiy asarlari tahlil qilinadi, umidsizlik, travma, xandaq urushining insoniylikdan mahrum qiluvchi ta’sirlari hamda shon- shuhrat va vatanparvarlikning an’anaviy tushunchalarini shubha ostiga qo’yish kabi mavzular yoritiladi. Turli adabiy javoblarni solishtirish va qarama-qarshi qo’yish orqali, tadqiqot davrning nasr, she’riyat va dramasida aks etgan urush haqiqatining o’zgaruvchan tushunchasini ochib beradi. Yakuniy xulosaga ko’ra, ushbu adabiy tasvirlar jamoatchilik fikrini sezilarli darajada shakllantirgan va keyingi urushga qarshi harakatlar uchun asos yaratgan.