TABAQALASHTIRILGAN VA INDUVIDUVALLASHTIRILGAN TA‘LIM - Qurbanbayeva Mohira Umirbek qizi; Satimbayeva Laylo Ro'zimbay qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy ta’lim tizimi avvalo inson shaxsini har tomonlama rivojlantirish, uning intellektual, ijtimoiy va ruhiy ehtiyojlarini to‘liq ochib berishga qaratilgan. Bu jarayonda har bir o‘quvchining o‘ziga xos xususiyati, tafakkuri, dunyoqarashi, qiziqishi, bilimi va aqliy salohiyatidan kelib chiqib ta’limni tashkil etish dolzarb masalaga aylanadi. Shu bois, zamonaviy metodik yondashuvlarda tabaqalashtirilgan va individuallashtirilgan ta’limning mohiyati va ahamiyati o‘zgacha e’tibor bilan ko‘rib chiqilmoqda. Chunki har bir bola o‘ziga xos, uning ehtiyoj va imkoniyatlari boshqacha, qobiliyat darajasi va rivojlanish sur’atlari insondan-insonga farqlanadi. Agarda o‘qitish jarayonida barchaga bir xil yondashuv qo‘llanilsa, o‘quvchilar ichki salohiyati namoyon bo‘lmaydi, bilim olish jarayonida to‘siqlarga duch kelishadi, qiziqish va rag‘bat pasayadi.