MENINGOENSEFALITNI KELIB CHIQISHI, SABABLARI VA ZAMONAVIY DAVOLASH USULLARI - Xodjamova Gulbaxor Adhamjon qizi; Raxmonova Nasiba (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada meningoensefalitning etiyologiyasi, sabablari va zamonaviy davolash yondoshuvlari muhokama qilinadi. Meningoensefalit — bu miya va uning atrofidagi parda (meninges)ning yallig‘lanishi bilan tavsiflanadigan hayot uchun xavfli holatdir. Ushbu kasallik turli xil etiyologik omillar natijasida yuzaga kelishi mumkin, jumladan, virusli, bakterial, zamburug‘li va parazitar infeksiyalar, shuningdek, avtoimmun kasalliklar kabi infeksiyaviy bo‘lmagan sabablarTezkor tashxis qo‘yish va davolash kasallikning o‘lim va nogironlikka olib kelish xavfini kamaytirishda juda muhimdir. Tashxis usullarining rivojlanishi, jumladan, PCR testi va neyroimaging (miya tasviri) yordamida erta aniqlashning imkoniyati oshdi. Davolash usullari turli sabablar asosida antivirus, antibakterial va immunosupressiv terapiyalar orqali takomillashgan. Davolashning takomillashishiga qaramay, bemorlarning yoshi, kasallikning erta davolanishi va ilgari mavjud sog‘liq muammolari kabi omillar natijalarga ta’sir ko‘rsatadi.