SHPRITS CHIQINDILARINI EKOLOGIYAGA TA’SIRI VA UTILIZATSIYA QILINISHI - Merganova Ulug‘oy Ixtiyorovna; Ayubova Indiraxon Hamidovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.Tibbiyot tizimida bir martalik shpritslardan keng foydalanishi, Shprits chiqindilari biologik, kimyoviy va jismoniy xavflarni o‘zida mujassam etgan bo‘lib, ularni noto‘g‘ri boshqarish atrof-muhit va inson salomatligiga jiddiy zarar yetkazishi mumkin. Shu sababli, shprits chiqindilarini to‘g‘ri utilizatsiya qilish global ekologik muammolardan biri hisoblanadi. Shprits chiqindilarining tarkibi va xususiyatlari bu materiallar tabiiy sharoitda juda sekin parchalanadi. Masalan, plastik qismlar yuz yillab saqlanib qolishi mumkin. Bundan tashqari, ishlatilgan shpritslar ko‘pincha qon va boshqa biologik suyuqliklar bilan ifloslangan bo‘ladi.