JARROHLIK AMALIYOTLARIDA ERAS PROTOKOLLARI DOIRASIDA MULTIMODAL ANALGEZIYANING SAMARADORLIGINI BAHOLASH - Zaydiniddinov Alijon Ahmedjon o‘gli; Madolimova Madinabonu Rustamjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA:Ushbu ilmiy maqolada zamonaviy jarrohlik amaliyotlarida jarrohlikdan keyingi jadal tiklanish protokollarining markaziy va ajralmas qismi hisoblangan multimodal analgeziya yondashuvining klinik samaradorligi atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqotning dolzarbligi jarrohlik agressiyasiga javoban yuzaga keladigan neyroendokrin o‘zgarishlarni boshqarish hamda an’anaviy og‘riqsizlantirishda qo‘llaniladigan yuqori dozali narkotik moddalarning salbiy asoratlarini minimallashtirish zarurati bilan izohlanadi. Tadqiqot metodologiyasi doirasida xalqaro anesteziologiya tavsiyalari asosida shakllantirilgan multimodal yondashuv, jumladan, regional anesteziya usullari, nosteroid yallig‘lanishga qarshi vositalar, paratsetamol hamda magniy sulfat moddalarining vena ichiga yuborilishi kabi komponentlar qo‘llanildi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, multimodal analgeziya qo‘llanilgan guruhda narkotik analgetiklarga bo‘lgan ehtiyoj an’anaviy usulga nisbatan qirq besh-ellik foizga kamaydi. Bu o‘z navbatida operatsiyadan keyingi ko‘ngil aynishi, qusish va ichak motorikasining sustlashishi kabi nojo‘ya ta’sirlarning sezilarli darajada pasayishiga xizmat qildi. Bemorlarning operatsiyadan keyingi dastlabki olti-sakkiz soat ichida mustaqil harakatlanish darajasi oshganligi va shifoxonada yotish muddati o‘rtacha ikki-uch kunga qisqarganligi qayd etildi. Xulosa sifatida multimodal analgeziya jarrohlik stressini samarali boshqarish, asoratlarni kamaytirish va bemorlarning tez fursatda sog‘ayishini ta’minlashda eng xavfsiz strategiya ekanligi isbotlandi.