G’ARB DAVLATLARIDA TA’LIM INTEGRATSIYASI - Hamroyeva Zilola Hikmatovna; Yuldasheva Gulmira Kamolovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada G‘arb davlatlarida ta’lim integratsiyasi masalasi, uning nazariy asoslari, amaliy qo‘llanilishi va natijalari tahlil qilinadi. Ta’lim integratsiyasi ko‘p qirrali jarayon sifatida ko‘rib chiqilib, unda inklyuziv ta’lim, fanlararo yondashuv hamda innovatsion o‘qitish usullarining uyg‘unligi yoritiladi. Tadqiqotda G‘arb mamlakatlari ta’lim tizimlarida barcha o‘quvchilar, jumladan turli ehtiyoj va imkoniyatlarga ega bo‘lgan shaxslar uchun sifatli ta’limga teng kirishni ta’minlash masalalariga alohida e’tibor qaratiladi. Shuningdek, nogironligi bo‘lgan o‘quvchilarni umumta’lim muhitiga integratsiya qilish, ta’lim jarayonida axborot texnologiyalaridan foydalanish hamda fanlararo integratsiya asosidagi o‘qitish yondashuvlari tahlil etiladi. Maqolada AQSh, Buyuk Britaniya va Yevropa Ittifoqi mamlakatlarida qo‘llanilayotgan siyosiy yondashuvlar, institutsional strategiyalar va ilg‘or tajribalar ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijalari ta’lim integratsiyasi ijtimoiy inklyuziyani kuchaytirishi, o‘quv natijalarini yaxshilashi hamda tanqidiy fikrlash va hamkorlik ko‘nikmalarini rivojlantirishga xizmat qilishini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, resurslar yetishmasligi, o‘qituvchilarning tayyorgarlik darajasi va siyosiy mexanizmlarni takomillashtirish zarurati kabi muammolar ham mavjudligi qayd etiladi. Xulosa qilib aytganda, samarali ta’lim integratsiyasi pedagogik innovatsiyalar, institutsional qo‘llab -quvvatlash va inklyuziv qadriyatlar uyg‘unligini talab etadi.