YOSHLARNING OLIY O’QUV YURTIGACHA BO’LGAN KASBIY TAYYORGARLIGIDA INTEGRATSION JARAYONLAR - Hamroyeva Zilola Hikmatovna; Yuldasheva Gulmira Kamolovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada yoshlarning oliy o‘quv yurtigacha bo‘lgan kasbiy tayyorgarligida integratsion jarayonlarning nazariy-metodologik asoslari, amaliy ahamiyati hamda zamonaviy ta’lim tizimidagi o‘rni kompleks tarzda tahlil etiladi. Xususan, ta’limning turli bosqichlari – maktabgacha ta’limdan boshlab umumiy o‘rta, o‘rta maxsus va kasb – hunar ta’limi tizimlari o‘rtasidagi uzviylikni ta’minlashda integratsiyaning roli ochib beriladi. Maqolada fanlararo integratsiya, ta’lim va ishlab chiqarish o‘rtasidagi hamkorlik, raqamli texnologiyalarni joriy etish hamda kompetensiyaga asoslangan yondashuvlarning yoshlarning kasbiy shakllanishiga ta’siri chuqur yoritiladi. Shuningdek, integratsion jarayonlarning samaradorligini oshirishda dual ta’lim tizimi, amaliy mashg‘ulotlar, stajirovkalar va kasbga yo‘naltirish mexanizmlarining o‘rni alohida ko‘rsatib o‘tiladi. Mehnat bozori talablariga mos, raqobatbardosh va mustaqil fikrlovchi mutaxassislarni tayyorlashda nazariya va amaliyot uyg‘unligini ta’minlash zarurligi asoslab beriladi. Xususan, o‘quv dasturlarini modernizatsiya qilish, kasbiy kompetensiyalarni erta shakllantirish, ta’lim jarayoniga innovatsion va raqamli texnologiyalarni keng joriy etish, hamkorlikning institutsional mexanizmlarini kuchaytirish kabi masalalarga alohida e’tibor qaratiladi. Tadqiqot natijalari yoshlarning kasbiy o‘zini anglash, ongli kasb tanlashi va keyingi bosqichdagi ta’lim jarayonlariga muvaffaqiyatli moslashuvini ta’minlashda integratsion jarayonlarning muhimligini ko‘rsatadi. Mazkur maqola ta’lim siyosatini ishlab chiquvchilar, pedagoglar, ilmiy tadqiqotchilar hamda kasbga yo‘naltirish sohasida faoliyat yurituvchi mutaxassislar uchun amaliy va nazariy ahamiyatga ega bo‘lib, yoshlarning kasbiy tayyorgarligini yangi bosqichga olib chiqishga xizmat qiladi.