2-TUR QANDLI DIABETNI STEM CELL TERAPIYASI ORQALI DAVOLASH SAMARADORLIGINI O‘RGANISH - Xodjamova Gulbaxor Adhamjon qizi; Orifov Ramziddin Husniddin o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA 2-tur qandli diabet (T2QD) global sog‘liqni saqlash tizimida eng dolzarb metabolik kasalliklardan biri hisoblanadi. Ushbu kasallik insulin rezistentligi va beta- hujayralar funksional yetishmovchiligi bilan xarakterlanadi. An’anaviy davolash usullari peroral gipoglikemik vositalar va insulin terapiyasi kasallikni to‘liq remissiyaga olib kelmaydi, balki simptomatik nazoratni ta’minlaydi. So‘nggi yillarda regenerativ tibbiyot yo‘nalishida, xususan, ildiz hujayralar terapiyasi istiqbolli yondashuv sifatida keng o‘rganilmoqda. Mazkur tadqiqotda 2-tur qandli diabet bilan kasallangan bemorlarda mezenximal ildiz hujayralari transplantatsiyasining klinik samaradorligi baholandi. Tadqiqotda 120 nafar bemor ishtirok etdi va ular nazorat hamda eksperimental guruhlarga ajratildi. Olti oylik kuzatuv davomida glyukozaning och qoringa darajasi, HbA1c, insulin sezgirligi va beta-hujayra funksiyasi ko‘rsatkichlari tahlil qilindi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, stem cell terapiyasi qo‘llanilgan guruhda HbA1c darajasi o‘rtacha 1.8 foizga pasaydi, insulin sezgirligi sezilarli darajada oshdi va ayrim bemorlarda insulin ehtiyoji kamaydi. Ushbu natijalar regenerativ terapiyaning istiqbolli ekanligini ko‘rsatadi.