MUHAMMAD AMINXO‘JA MUQIMIY SATIRASIDA KORRUPSIYA VA IQTISODIY MUAMMOLARNING TANQIDI - Xayrullayeva Zebiniso Abdug‘ani qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada XIX asrning ikkinchi yarmi va XX asr boshlarida yashab ijod etgan o‘zbek satirik shoiri Muhammad Aminxo‘ja Muqimiy (1850–1903) asarlarida korrupsiya, mansabdorlarning poraxo’rligi va iqtisodiy zulm mavzularining badiiy ifodalanishi ilmiy jihatdan o‘rganilgan. Muqumiyning satirik she’rlari o‘z davri ijtimoiy-iqtisodiy muammolarining haqqoniy ko‘zgusi sifatida tahlil qilinib, ulardagi ijtimoiy tanqid metodlari, obrazlar tizimi va til-uslub xususiyatlari ochib berilgan. Tadqiqot shuni ko‘rsatadiki, shoir o‘z satirasida feodal va mustamlaka davri mansabdorlarining poraxo‘rligi, soliq zulmi va xalq qashshoqligini qoralash orqali zamonasining eng keskin ijtimoiy muammolarini poetik mahorat bilan aks ettirgan.