TURLI DAVLATLARDA AMALGA OSHIRILAYOTGAN MAKTABGACHA TA’LIM ISLOHOTLARINING SAMARADORLIGINI QIYOSIY O‘RGANISH VA BAHOLASH - SHIRIN BERDIYEVA XOLYOROVNA (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tadqiqot turli davlatlarda amalga oshirilayotgan maktabgacha ta’lim islohotlarining samaradorligini qiyosiy tahlil qilishga bag‘ishlangan. Unda rivojlangan va rivojlanayotgan mamlakatlar ta’lim tizimlarida joriy etilgan islohotlarning mazmuni, pedagogik yondashuvlari hamda ularning bolalar rivojlanishiga ta’siri ilmiy asosda o‘rganiladi. Tadqiqotda maktabgacha ta’lim sifatini oshirishga qaratilgan strategiyalar, davlat siyosati, o‘quv dasturlari yangilanishi va pedagog kadrlar salohiyatini rivojlantirish masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek, islohotlarning amaliy natijalari bolalarning kognitiv, ijtimoiy va emotsional rivojlanish ko‘rsatkichlari asosida baholanadi. Qiyosiy yondashuv orqali turli mamlakatlarda qo‘llanilayotgan modellar o‘rtasidagi o‘xshashlik va farqlar aniqlanadi hamda ularning samaradorlik darajasi ilmiy jihatdan asoslanadi. Tadqiqot natijalari maktabgacha ta’lim tizimini takomillashtirish va ilg‘or xalqaro tajribalarni milliy ta’lim tizimiga tatbiq etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.