RAQAMLI TA’LIM MUHITIDA KIBERXAVFSIZLIK MASALALARI: ASOSIY TAHDIDLAR VA ULARNI BARTARAF ETISH USULLARI - Raximov Ravshonbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada raqamli ta’lim tizimiga o‘tish davrida oliy ta’lim muassasalari, o‘qituvchilar va talabalar duch kelayotgan kiberxavfsizlik muammolari keng qamrovli tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida ta’lim platformalaridagi (LMS) tizimli zaifliklar, zararli dasturlar ta’siri va foydalanuvchilarning kibergigiyena madaniyati o‘rganildi. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ta’lim muassasalarida ijtimoiy injeneriya, fishing va axborot sizib chiqishi kabi xavflar yuqori darajada saqlanib qolmoqda. Maqolada “Nol ishonch” (Zero Trust) arxitekturasini joriy etish va ma’muriy-tashkiliy choralarni ko‘rish orqali ushbu tahdidlarni kamaytirish bo‘yicha aniq amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.