MASSIV MA’LUMOTLARDAN (BIG DATA) FOYDALANISH ORQALI TA’LIM JARAYONLARINI OPTIMALLASHTIRISH - Satimova Manzura; To’rayev Shamshod (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada oliy ta’lim tizimida massiv ma’lumotlar (Big Data) texnologiyalaridan foydalanish orqali o‘quv jarayonlarini optimallashtirish masalalari tahlil qilinadi. Ta’lim platformalarida (LMS) yig‘ilgan raqamli izlarni (digital footprints) tahlil qilish orqali talabalarning o‘zlashtirish ko‘rsatkichlarini bashorat qilish va individual ta’lim trayektoriyalarini yaratish imkoniyatlari amaliy jihatdan o‘rganilgan. Natijalar shuni ko‘rsatadiki, ta’lim tahlili (Learning Analytics) usullarini joriy etish ta’lim sifatini oshirish va talabalarning o‘qishdan chetlashish xavfini barvaqt aniqlash imkonini beradi.